Rob Reijmers, dertig jaar actief binnen de VGW – Interview Rob Reijmers

Afgelopen oktober ontving Rob Reijmers (64) het erelidmaatschap van onze vereniging. Een mijlpaal in zijn lange VGW-carrière. Reden temeer om met deze oud-paralympiër in gesprek te gaan. In een geanimeerd beeldbellenhalfuurtje slalomt Rob, nog herstellende van een chemokuur, door zijn skileven na de partiële dwarslaesie.

Angela Groothuizen
In 1989 maakte hij contact met onze vereniging. Het jaar erna maakte hij zijn eerste ski reis. Hij kon zijn ski-ervaring uit het verleden goed gebruiken. De zomer van dat jaar deed hij mee aan de tv-serie ‘De uitdaging’, waarin Angela Groothuizen met een groep gehandicapten ging skiën in Zwitserland. De inspirator en animator van dat geheel sprak hem aan met de woorden: “Jij moet gaan wedstrijd skiën!”.

Paralympics
In 1992 nam Rob deel aan de Paralympics in Albertville, gevolgd door in 1994 de Paralympics in Lillehammer Ook heeft hij deelgenomen in 1996 aan de Wereldkampioenschappen in Lech. Dat was zijn laatste grote wedstrijd. Tijdens de voorbereidingen voor de Paralympics in Nagano werd hij (adoptie)vader van een dochter (uit China) en stopte hij met wedstrijd skiën. Een paar jaar later reisde hij weer naar China af om een tweede dochter te verwelkomen.

Aan de wieg van de professionalisering VGW
in diezelfde periode plaatste Rob zijn voetafdruk binnen onze vereniging. Van het begin af aan had hij nogal wat commentaar op de inhoud van de skilessen en de manier waarop die gegeven werden. Hij ging zelf lesgeven en breidde dat pakket zowel inhoudelijk als met anderen uit, de basis voor de skileraren(opleiding). Later schreef hij een handleiding voor de opleiding van skileraren. Met deze activiteiten stond hij aan de wieg van de professionalisering van de VGW.

Reizen voor kinderen+ en jongeren+
Daar bleef het niet bij. Hij werd lid van het bestuur. Tot 1995 algemeen bestuurslid en vanaf dat jaar beheerde hij de penningen der vereniging. In 2004 stopte hij als bestuurslid maar bleef niet stilzitten. Mede geholpen door de Johan Cruyff foundation wist hij de ‘kinderen+’ en de ‘jongeren+’ van de grond te tillen. De VGW kreeg geld om materialen te bekostigen en de reizen met kinderen en jongeren op te kunnen zetten. En die bestaan nog steeds binnen de VGW. Een deel van het geld mocht gebruikt worden om voor meerderen een opleiding tot skileraar in Oostenrijk te realiseren.

Algemeen bestuurslid: projectjes draaien
Rob kon het besturen niet laten: in 2008 trad hij weer toe tot het bestuur van de VGW, wederom als algemeen bestuurslid. In de periode tot 2019 heeft hij, zoals hij zelf zegt “allerlei klusjes gedaan en projectjes gedraaid”: het opzetten van trainingsfaciliteiten voor gevorderden in Landgraaf (beloften teams) en het samen met de NSkiV starten met een project voor visueel gehandicapten. Altijd investeren in het lesgeven en het geven van goede trainingen.

Tot slot
Rob heeft bijna alle activiteiten binnen de vereniging stopgezet. Maar nog niet alles. Zoals iedereen weet bestaat naast de VGW de SGW, de Stichting. Rob is en blijft hier penningmeester.

Ga naar de inhoud