Medische beoordeling

Om ervoor te zorgen dat alle deelnemers maximaal kunnen profiteren van de lessen en reizen bij de VGW, zal de aan de VGW verbonden revalidatiearts de medische gegevens van alle nieuwe deelnemers beoordelen.

De (medische) eisen voor deelname aan een reis zijn: lichamelijk en geestelijk in staat zijn om deel te nemen aan de skilessen in de buitenlucht, ADL-zelfstandigheid (of zelf zorgen voor ADL-hulp tijdens de activiteit). Daarnaast moet het skiën geen onaanvaardbaar grote risico’s voor de deelnemer met zich meebrengen.

Soms is op papier al duidelijk welke skimogelijkheden er zijn voor de nieuwe deelnemer. Meestal is een persoonlijk (telefonisch) gesprek nodig of een beoordeling op de skibaan.

begeleiders_2

In zo een gesprek/beoordeling zal de revalidatiearts samen met de deelnemer de mogelijkheden en beperkingen doornemen, zodat er een goed advies kan worden gegeven over:

  • welke aangepaste ski-vorm mogelijk is (bijvoorbeeld Bi-unique of Kartski; staand of zittend)
  • welke medische aandachtspunten er zijn bij deelname (zoals decubitus- of onderkoelingsrisico). Er zullen ook tips over de voorbereiding worden gegeven (bijvoorbeeld gerichte skigymnastiek of kledingadviezen).

Na de beoordeling geeft de revalidatiearts aan de betreffende activiteitenleider door welke ski-vorm geadviseerd wordt en welke aandachtspunten er zijn. Dit is van belang voor de indeling van het materiaal en de begeleiders. Voor sommige ski-vormen is, i.v.m. de benodigde intensieve begeleiding of materiaalbeperkingen, slechts een beperkte deelname capaciteit per activiteit mogelijk. De activiteitenleider heeft uiteindelijk het totaaloverzicht over de inschrijvingen en de plaatsingsmogelijkheden.

De medische beoordelingen op de skibaan vinden bij voorkeur plaats tijdens een open dag of op een zaterdagmiddag in het najaar. Heb je vragen over de eventuele mogelijkheden? Neem gerust contact op via de contactpagina.

Wil je ook mee met de reis? Word lid en ga mee

Ga naar de inhoud