Kinderreis

Introductie

Een bijzondere skischool
Wat is er nu mooier dan een kind dat op de piste uitroept: “Gaaf, ik kan nu net zo hard skiën als mijn broertje”? Volgens de skileraren en begeleiders van de Vereniging van Gehandicapte Wintersporters (VGW): weinig. Daarom organiseert de VGW jaarlijks een speciale skivakantie voor gezinnen met een lichamelijk beperkt kind van 7 t/m 15 jaar. In het pittoreske Oostenrijkse dorp Maria Alm laten kinderen zichzelf en hun ouders versteld staan: “Met de handicap van onze zoon dachten wij nooit meer als gezin te kunnen skiën. De VGW heeft het tegendeel bewezen.”

Gewoon Anders
Net als op een “normale” skischool krijgen de kinderen van zondagochtend t/m vrijdagmiddag les. De skiklasjes worden ingedeeld naar skiniveau en aard van de beperking. Er wordt lesgegeven in zowel zittend als (aangepast) staand skiën en -snowboarden.

Uiteraard hebben de skileraren en begeleiders van de VGW een speciale opleiding gevolgd om les en hulp te geven aan kinderen met een motorische beperking. Zo kunnen de andere gezinsleden overdag ook lekker gaan skiën, de omgeving verkennen of les nemen bij één van de skischolen in het verrassende skigebied ‘Hochkönigs Winterreich’.

8af76918-96be-45c3-a58e-0618365707b3

Mogelijkheden
Kinderen kunnen afhankelijk van hun beperking zittend of staand leren skiën. Zittend aan wintersport deelnemen kan op verschillende manieren: in een mono- of dualski, bi-unique, kartski of skicart. Afhankelijk van de (motorische) mogelijkheden van het kind wordt er bepaald in welke zitski er geskied gaat worden. Dit bekijken we met ouders en kind tijdens de pasdag voorafgaand aan de reis.

Staand kunnen kinderen bij ons skiën of snowboarden. Als kinderen een been missen en over een goede armfunctie beschikken, dan kunnen ze staand skiën met krukken. Als een kind een onderbeenprothese draagt is het zelfs mogelijk op twee benen te skiën. Ook als kinderen het gebruik missen van een of beide armen, of een geringe kracht- en/of coördinatieverlies hebben, kunnen ze aangepast staand skiën. Kinderen met lichte motorische beperking kunnen ook les krijgen in snowboarden.

Buiten de schoolvakanties.
We organiseren de kinderreis altijd buiten de schoolvakantie. De reden is dat het dan minder druk is op de pistes, we beter gebruik kunnen maken van alle faciliteiten van het skigebied en de kosten lager zijn. Daarnaast werken we met vrijwilligers en die zijn ook buiten de vakanties beter beschikbaar. Onze ervaring is dat het over het algemeen geen probleem is om vrij te krijgen van school voor deze week. Voor het vrij-vragen van school is een voorbeeldbrief beschikbaar bij de organisatie.

Het gebied

Maria Alm is een rustig, vriendelijk dorp met diverse uitgaansmogelijkheden. Het skigebied telt 120 km aan pistes en 32 verschillende liften, waarmee je tot 2000 meter hoogte kunt komen.

Het liftpersoneel is vriendelijk en behulpzaam. De restaurants in het skigebied zijn meestal rolstoel toegankelijk.

Accomodatie
Op het inschrijfformulier kun je een verzoek indienen om gedurende de kinderreis te verblijven in Hotel Alpenhof. Dit hotel wordt deze week gereserveerd voor de kinderreis. Meerdere gezinnen en vrijwilligers verblijven hier gedurende de kinderreis. Het gezin mag er ook voor kiezen om elders een verblijf te boeken, immers het verblijf is niet bij de reissom inbegrepen.

Klik hier voor de prijzen van Hotel Alpenhof

Inschrijven
De VGW organiseert deze Kinderreis bewust buiten de schoolvakanties om. Het is dan rustig op de piste, de wachttijden bij de liften zijn kort en de kosten lager. De VGW kan je schriftelijk ondersteunen bij het vrij-vragen van school. 
Gaan jij en je kind(eren) ook mee van  08 maart t/m 15 maart 2025? Meldt je zoon of dochter dan aan als lid van onze sportvereniging, de VGW. Is je kind eenmaal lid dan kun je hem/haar vanaf 1 juli opgeven voor deze bijzondere reis. Het Inschrijfformulier Kinderreis sluit 1 oktober 2024.

Indien nodig is het voor deze reis mogelijk een financiële bijdrage te krijgen voor de reissom-betaling. Voor meer informatie zie PimTim-fonds.

Wanneer je voor het eerst meegaat is het van belang dat je bij de aanmelding ook het medisch formulier invult. De medische gegevens van je kind zullen discreet behandeld worden door onze revalidatiearts. Ook bij medische wijzigingen willen wij vragen dit door te geven. Waar nodig zal onze revalidatiearts contact met je opnemen.

Kosten
De kosten voor deelname aan deze aangepaste skilessen in Oostenrijk bedragen € 820,-  per kind.
Dit is inclusief een skipas voor je kind, 5,5 dag ski-les door gediplomeerde docenten en begeleiding op de piste.
De overige reis- en verblijfskosten zijn voor eigen rekening, net als de eventuele skilessen etc. voor de rest van het gezin. Bij aanmelding kun je aangeven of je met je gezin in het door de VGW gereserveerde hotel Alpenhof wil verblijven of dat je zelf een onderkomen in Maria Alm regelt.

Klik hier voor de prijzen van Hotel Alpenhof

Huren van aangepast skimaterieel
Het
materiaal (zitski’s en krukkenski’s) kan via de VGW gehuurd worden.

De huur hiervan is niet bij de reissom inbegrepen (Aanvraagformulier huur materiaal).
De huurkosten voor deze week bedragen:

  • Krukkenski’s voor staand één-been skiën € 30,-
  • Complete zit-ski € 140,-

Heb je nog vragen of opmerkingen? Dan kun je contact met ons opnemen via de mail.

Sponsoren

Wil je ook mee met de reis? Word lid en ga mee

Ga naar de inhoud