Bi-unique/Dynamique

De Bi-unique is een apparaat waarmee ‘eenvoudig’ zittend kan worden geskied. Het bestaat uit een frame met een vaste begeleiderbeugel, waarop een (zit)kuip is gemonteerd. Onder dit frame is een constructie bevestigd, waaraan 2 ski’s zijn gemonteerd.

Deze ski’s kunnen m.b.v. deze constructie kanten, op basis van het Swingbo-principe. Verder is de Bi-unique voorzien van banden, waarmee de gebruiker in het apparaat kan worden gefixeerd. In de Bi-unique houdt de zitskiër zich in evenwicht met de krukkenski’s.

De Bi-unique kan aan de achterzijde worden voorzien van een verhoogde beugel, waarmee een begeleider het apparaat nog beter onder controle kan houden. Het gewicht van de Bi-unique is ca. 12 kg. Er zijn vier verschillende maten; een kindermodel, een juniormodel, een model voor volwassenen en een XL uitvoering.

De Bi-unique is voorzien van een sleepkoord met ontgrendelingsmogelijkheid, waaraan het apparaat
middels een sleeplift de helling wordt opgetrokken. Het ontgrendelen en verlaten van de sleeplift kan
door de gebruiker zelfstandig worden verricht.

Een Bi-unique kan ook vervoerd worden met een stoeltjeslift; het stoeltje komt dan onder de zitting van de Bi-unique.

De Bi-unique heeft als kenmerken:

 • Relatief gebruiksvriendelijk. In vergelijking tot bijvoorbeeld de monoski is de zitting lager bij de grond en het bovenlijf van de skiër is op meer plaatsen aan het frame bevestigd. Door de dubbele ski’s onder de kuip is het relatief eenvoudiger het evenwicht te bewaren. Afhankelijk van de handicap van de skier kan al redelijk snel worden afgedaald van een blauwe piste;
 • Hij is zonder vering uitgerust. Het is daarom van belang dat de ski-snelheid wordt aangepast aan de aard van de piste (schokken kunnen hard aankomen.);
 • Er zitten twee carveski’s onder die speciaal voor de Bi-unique zijn ontwikkeld. De kleinste maat (kinder) Bi-unique is eventueel te voorzien van kortere carveski’s;
 • De Bi-unique bestaat uit één stuk; alleen de ski’s, het Swing-bo mechanisme en de verlengde beugel zijn eenvoudig te (de-)monteren.

De voorwaarden voor een gebruiker zijn:

 •  Indien men zelfstandig met een Bi wil skiën is een redelijke arm- en handfunctie, rompbalans en algemene lichamelijke conditie noodzakelijk;
 • Indien de mogelijkheden van een wintersporter niet toereikend zijn om zelfstandig te skiën kan men in de Bi-unique “funskiën.” Hierbij houdt een begeleider de zitski steeds stevig vast; de zittende skiër is relatief passief en draagt in mindere mate bij in de besturing van de Bi.

De Bi stelt minder zware eisen aan de skiër dan bijvoorbeeld de monoski en wordt daardoor aanbevolen indien een skiër minder hand- en/of armfunctie, balans en/of kracht oen/of uithoudingsvermogen heeft.

Meer informatie over de Bi-unique zie de websites van Enabling Technologies en Spokes’n Motion.

Andere varianten Bi-unique

Er zijn op de Europese markt nog 3 typen zitski’s waar 2 ski’s onder zitten en waarbij het mechanisme gebaseerd is op de “Swingbo” net als bij de Bi-unique.

Dynamique

De Dynamique van Enabling Technologies, qua ski-eigenschappen vergelijkbaar met de Bi-unique, is een verbeterde versie van de Hoc-2-Glide (zie hieronder).

De Dynamique heeft schokdemping en twee drukveren die helpen bij omhoogkomen voor de stoeltjeslift; de skiër zit hoger dan in een Bi-unique. De ski’s zijn eenvoudig demontabel (zoals bij de Bi-unique). Op de Dynamique zijn drie maten zitkuipen te monteren (zitbreedtes ongeveer 46, 36 en 32 cm). Meer info over dit model kun je hier vinden.

Dynamique

Hoc-2-Glide

 • Is uitgerust met schokdempers;
 • Uitschuifbare voetensteun;
 • Afneembare begeleiderbeugel;
 • Twee-delige kuip; een zit- en rugstuk;
 • De 2 ski’s zitten met een aantal boutjes vastgeschroefd aan het Swingbo mechanisme.

De Hoc-2-Glide van Spokes ’n Motion, heeft de SGW niet in assortiment.
Meer info over de Hoc-2-Glide kun je hier vinden.

Hoc-2-Glide

Dualski

Zie de uitgebreide beschrijving over de Dualski van Tessier op de site van de VGW.

Ga naar de inhoud