Uitleg van het materiaal

(Klik op de afbeelding, om door te gaan naar de specifieke pagina)

De bi-unique is de meest gebruikte ski onder beginners. Door de lage zit is hij uitermate geschikt voor mensen met een verminderde rompbalans. Tevens kan het bovenlichaam van de skiër,  door middel van gordels, op meerdere punten vastgezet worden aan het frame.

De Dynamique lijkt veel op de Bi-unique: door de vering die de Dynamique heeft zit een skiër hoger, dus het zelfstandig skiën erin vergt wat meer van de rompballans. 

De dualski is de hogere variant van de Dynamique. Hij heeft ook vering/schokdemping wat het skiën comfortabeler maakt. Op de Dualski kan een comfortabele hoge zitkuip gemonteerd worden waardoor deze ski ook geschikt is voor het ‘funskiën’.

 

De monoski is een apparaat waarbij zittend in een kuip, op één ski wordt geskied. Deze zitski is bedoeld voor mensen met een goede rompbalans en hand/armfunctie.

Deze zitski is speciaal ontwikkeld voor mensen die weinig tot geen evenwicht kunnen bewaren en verminderde hand en/of armfunctie hebben. Door de vier skietjes is omvallen bijna niet mogelijk. Met behulp van handles is de zitski makkelijk te besturen en is hij met name geschikt voor mensen met spasticiteit en/of chronische spier- en zenuwaandoeningen. Door de omvang van deze zitski is gebruik van stoeltjeslift en/of gondel erg lastig, waardoor skicart-skiërs meest aangewezen zijn op een sleeplift.

Mensen die weinig tot geen balans hebben, maar wel behoorlijk hand/armfunctie, kunnen kiezen voor de kartski/Snow’kart. Door middel van handles kan er gestuurd en geremd worden. Voor extra remvermogen worden er pinnen in de sneeuw geduwd, wanneer de skiër de handles naar zich toetrekt. De “Easy-Drive” is bij deze zitski toepasbaar, dit is bedoeld voor mensen met bijvoorbeeld een eenzijdige verlamming.

Krukkenski’s zijn krukken met daaronder een miniski gemonteerd. Ze worden veelal gebruikt door zittende skiërs, maar ook door aangepast staand skiërs (prothese of één been skiërs). Met uitgeklapt skietje (glijstand) wordt hij gebruikt als balanshulp tijdens het skien; ingeklapt (prikstand) wordt de krukkenski gebruikt om een zitski voor- of achteruit te prikken of als loopkruk.

Ga naar de inhoud