Weet Wat Je Date – Interview Eva Eikhout

Eva Eikhout is al jaren lid van de VGW, ze maakte jaren geleden haar reisdebuut bij de kinderreis en gaat inmiddels al een aantal jaren mee met de jongerenreis. Onlangs maakte ze ook haar debuut in de wereld van de spotlights. Met haar eigen programma Weet Wat Je Date laat ze Nederland de struggles van de liefde zien en onderzoekt ze of er “op elk potje wel een dekseltje past”. We interviewden haar over wat de VGW voor haar betekent en over de rollercoaster rondom haar nieuwe programma.

Eva vertelt dat ze al jaren mee gaat met de VGW. “Mijn eerste reis was met de kinderreis. Dit was super leuk. Op dinsdag of woensdag was er standaard een feestje, dat was echt vet.” Toen ze zestien werd was ze oud genoeg om met de jongerenreis mee te gaan. “ik twijfelde eerst wel of ik mee wilde. Of de sfeer wel echt iets voor mij was.” Het skiën vond Eva heel tof, dus ze schreef zich samen met een reismaatje in. “Toen ik de bus instapte dacht ik “huh?!”, het was zo anders dan ik had verwacht. Je kunt aan niemand uitleggen wat het is, als je niet zelf bent mee geweest. Ik heb, door de jaren heen, verschillende reisgenootjes meegenomen, maar ze zeggen allemaal: “je hebt hier al honderd keer over verteld, maar als je mee bent geweest kun je pas zeggen hoe het echt is.”  Er gaan zoveel verschillende types mee, dat is heel tekenend voor de reis. Het is lastig om er een voorstelling van te maken of het uit te leggen.”

Eva geeft aan dat iedereen als gelijk aanvoelt tijdens zo een reis. “Je kunt er goed inblenden.” “Ik weet nog heel goed dat ik voor de allereerste keer meeging met de jongerenreis. Toen zei iemand: “zo, wie gaat er mee stappen?” Ze had verwacht dat je misschien één of twee keer tijdens de reis op stap ging. “ Toen dacht ik “YESS, gaan we nu al?” Iedereen gaat echt volle bak en echt iedereen geeft gewoon alles in die week. Je komt thuis met verhalen, dat beleef je echt nergens.”

“De VGW heeft een mega speciaal plekje in mijn hart. Wij voldoen niet aan het beeld wat men in eerst instantie van zo een reis heeft en dat is extra vet. Het voelt heel eigen en iedereen komt echt tot zijn of haar recht”. Eva vertelt dat je met een beperking niet altijd mee kunt doen met de rest en tijdens een reis is gewoon iedereen “mega gelijk”.

Eva heeft afgelopen jaar haar eigen succesvolle programma gemaakt, dat vanaf oktober te zien is op YouTube. Nadat haar werkzaamheden bij DWDD (De Wereld Draait Door) afliepen kreeg ze de kans om een eigen programma te schrijven. In april 2020 bedacht ze de eerste versie van het huidige Weet Wat Je Date en ging het balletje rollen. “De liefde vond ik altijd een leuk, interessant en prikkelend onderwerp. En ik merkte dat het bij mij anders was.” Maar Eva vertelt dat ook bij haar vrienden de liefde niet verliep zoals gepland. “Iedereen struggled mega in de liefde, ongeacht of je een lichamelijke beperking hebt, lesbisch bent, ziek bent of noem het maar op. Ik wilde vooral laten zien dat er veel aspecten zijn aan de liefde die het heel ingewikkeld maken. Het programma is breder dan alleen liefde met een beperking.”

En dan is het programma af en wordt het daadwerkelijk uitgezonden. “Ik had alles bedacht, gepresenteerd en heel veel in de editing gezien.” In vijf maanden tijd stond alles! Eva vertelt dat je op een gegeven moment niet meer weet of mensen het leuk gaan vinden óf het aan gaat slaan. Dan komt de onzekerheid. Ter promotie van het programma was ze te gast bij Eva Jinek “Toen het afgelopen was ontplofte mijn telefoon. Ik hoorde om me heen dat iedereen het wilde zien.” Een dag na de uitzending bij Jinek kwam de eerste aflevering online. “Mijn telefoon bleef maar gaan. het was echt insane. Echt heel cool dat het zo goed is ontvangen.”

Wil je Weet Wat Je Date terugkijken? Klik hier om naar de link te gaan!

Ga naar de inhoud