Paralympisch tafeltennisser haalt hart op in Maria Alm

Snowboarder Paul bruist van ambitie

Paul van der Oord doet aan snowboarden als lid van de VGW. Hij heeft op latere leeftijd vanwege een herseninfarct een halfzijdige verlamming opgelopen. Snowboarden deed hij al voor zijn infarct. Hij vond dit zo leuk, dat hij dit is blijven doen.
Naast wintersporten is Paul überhaupt zeer sportief. Zo is hij als paratafeltennisser actief in de eerste klasse en staat hij momenteel als nummer 60 op de wereldranglijst. Hij is zo ver gekomen, doordat hij onder meer 20 uur per week traint. Een deel van die training bestaat overigens uit fitnessoefeningen. Daar heeft hij ook bij het snowoarden veel voordeel van natuurlijk.
En door het vele trainen en spelen merkt de 28-jarige van der Oord dat zijn conditie nog altijd beter wordt. En als je veel speelt dan merk je ook dat je reactiesnelheid omhooggaat. Daarbij lukt het ook steeds beter om de tegenstander te ‘lezen’.
Met de ambitie die Paul heeft voor 2023 en 2024, komen de goede conditie en reactiesnelheid zeker van pas. Hij zou graag doorstromen naar de hoofdklasse en stijgen naar een 45e plaats op de wereldranglijst.
De tafeltennisspelers zijn ingedeeld in verschillende classifiers. Classifiers 1-5 zijn bijvoorbeeld voor rolstoelers, 6-10 zijn voor lopende mensen met een beperking. Binnen een classifier spelen mensen met vergelijkbare mogelijkheden. Paul speelt vanwege zijn halfzijdige verlamming in classifier 8. In deze klasse spelen mensen met allerlei soorten beperkingen en mede daardoor is iedereen anders in zijn spel.

Zijn meest bijzondere ervaring/prestatie is voor hem het behalen van een bronzen medaille tijdens het ITTF Para Open in Finland in september 2022.

Het snowboarden is leuk om te doen, maar wintersport is natuurlijk niet zonder risico op het gebied van blessures. Volgend jaar kan Paul deelnemen aan de Paralympische Spelen in Parijs. Om dat niet te hoeven missen, kiest Paul ervoor om in 2024 niet op wintersportvakantie te gaan, maar wel de wintersportlessen te blijven volgen.

Jeroen Rijs

Ga naar de inhoud