Hugo van Asch gestopt als coördinator van de open dag

 In Interviews

Klaar met organiseren, maar nog lang niet met de VGW

Voor dit interview reisde ik af naar het midden van het land, naar Amersfoort, naar Hugo van Asch. Hugo kan namelijk heerlijk koken en daar samen van genieten werkt niet zo goed online. We maken een praatje vanwege zijn afscheid als organisator van de open dag in Huizen. Na tien jaar heeft Hugo namelijk besloten het stokje over te geven. Gezien het huidige aantal leden van de VGW heeft Hugo in die periode veel mensen weten te enthousiasmeren om zich aan te sluiten bij onze club.

Hugo sloot zelf aan in 2005. In dat jaar startte hij zijn VGW-carrière op de Volwassenenreis in de bi-unique. Ik kan me dat nog goed herinneren, samen met zijn maatje Michiel Gerards zorgden ze destijds voor verjonging in het gezelschap. Beiden altijd met een grote lach op het gezicht en nooit te beroerd om een sneeuwbalgevecht aan te gaan. Zodra de Jongerenreis van start ging sloten Hugo en Michiel zich daarbij aan. Michiel kon daar staand skiën en daar werd hij toch blijer van. Toen Hugo de leeftijdsgrens voor de Jongerenreis bereikt had (je zou het niet zeggen) waren zijn ski-kwaliteiten zover gestegen dat hij met de gevorderden mee kon. Hij gaat dan ook al een paar jaar mee naar la Plagne, inmiddels skiënd in een monoski (het uitstapje naar de dual is hem in tegenstelling tot vele anderen niet goed bevallen). Buiten de reizen probeert Hugo zijn skills ook bij te houden tijdens activiteiten in de Nederlandse sneeuw. Zo maakte hij al vele uurtjes tijdens de lessen in Landgraaf voor gevorderde skiërs die Rob Reijmers met de Nederlandse Ski Vereniging (NskiV) organiseerde. Ook nu (het is november) liggen de skispullen alweer klaar voor een paar dagen in de Limburgse sneeuw.

Het is dus duidelijk dat Hugo een enthousiast clublid is. Hij vindt het super dat alles altijd goed geregeld is en je zoveel nieuwe mensen kunt ontmoeten. Daarom besloot hij tien jaar geleden ook dat het tijd was om iets terug te doen en nam hij de organisatie van de open dag over van Ineke Pellegrom.
Hugo is een man van organisatie en planning, hoewel hij ook flexibel kan zijn en altijd in is voor een gezellig spontaan plan. Maar voorafgaand aan de open dag moeten de taken tot in detail verdeeld zijn. Wie brengt hoe laat de stoel voor de liftbediende omhoog? Welke boodschappen moet ik bij de Aldi aan de overkant halen en hebben we paraplu’s of zonnebrandolie nodig? Toen de Skiosk er nog niet stond was zelfs het opzetten van de partytent een hele happening. Gelukkig maken vele handen licht werk en er waren altijd voldoende begeleiders en leraren geregeld, de materiaalmensen deden de passingen en onze revalidatiearts Sandra Titulaer checkte de deelnemers om te kijken wat de meest passende ski zou kunnen zijn.
Goede voorbereiding is het halve werk en op de dag zelf heb je dan minder spanning en kun je meer genieten. Ik snap die werkwijze van Hugo wel. Het draaiboek is dan ook elk jaar verbeterd en uitgebreid. Hugo kreeg zijn input hiervoor uit de evaluatie die hij achteraf deed.

Wanneer er geen ski-activiteiten zijn is Hugo ook graag buiten, hij doet alles op de fiets (die dan soms de trein in gaat) en is ook lid van de Buitenbeentjes, een fietsclub die grotendeels uit ski-maatjes bestaat. Ook reizen doet hij graag, zo ging hij met (ski)vrienden al naar Zuid-Afrika en India en bezocht hij onlangs met zijn vader en broers Bilbao. Tussendoor nog weekje Zeeland of weekendje Landgraaf. Andere landschappen en sferen trekken hem aan.
Eigenlijk heb ik geluk dat hij beschikbaar was voor dit interview.

We hoeven Hugo niet te missen, hij gaat ook in 2024 weer mee op reis en is altijd in voor een andere leuke activiteit, al is hij even klaar met het organiseren ervan. Mocht je contact willen, liever bellen dan mailen!

Namens ons allen zeg ik:

Bedankt Hugo voor 10 jaar open dag!
Uw gelegenheidscorrespondent: Sylvia van den Boorn

Recent Posts
Ga naar de inhoud