Omdat ‘afkijken’ helpt

 In Interviews

                

Prettig(er) leven met Ingrid van Wielink

Eigenlijk had Ingrid van Wielink begin dit jaar de (zit)ski’s weer onder willen binden tijdens de toerskiweek in Maria Alm, maar haar lijf gooit roet in het eten. De diagnose ernstige osteoporose, in december, deed haar besluiten haar ski’s in de wilgen te hangen. In 2018 had Ingrid bij een val in de jacuzzi al eens haar schouder gebroken. Niet handig als roller. Elf weken bivakkeerde ze buitenshuis, omdat ze letterlijk onthand was. ,,Dat nooit meer”, besloot ze.

Het is niet de eerste keer dat de 61-jarige Amersfoortse haar leven moet aanpassen aan haar handicap. Op één van die keerpunten komt Ingrid op de Supportbeurs in contact met de VGW. ,,De artsen hadden mij net voor de keuze gesteld: of je gebruikt vanaf nu de rolstoel of je blijft aanmodderen met jouw beenprothese, maar dan weten wij niet waar dit schip strandt met al die botvergroeiingen.” Klaar met de voortdurende pijn, besluit Ingrid voor de eerste optie te kiezen en gaat op zoek naar de mogelijkheden als roller. Bij de stand van de VGW blijft ze staan. ,,Ik had geen idee dat er zoiets als zitskiën bestond.”

Prinses
Op de skibaan in Huizen maakt ze haar eerste meters in de mono, onder de bezielende leiding van Rob Reijmers. In een groep met enkel heren voelt Ingrid zich als een vis in het water. ,,Ze waren allemaal zo lief voor mij. Ik voelde me de prinses tussen de mannen”, vertelt Ingrid glunderend. Het seizoen daarop gaat ze mee naar Maria Alm. En ook al moet ze uiteindelijk besluiten de mono in te wisselen voor een bi-unique, het skivirus grijpt haar. Ook haar man Kees, ze hebben elkaar leren kennen tijdens een rolstoelbasketbal-toernooi in Duitsland, moet eraan geloven. Hij raakt besmet en gaat mee. Eerst alleen als ‘partner van’. Later als deelnemer aan de staande reis.

,,In 2016 beleefde ik mijn topjaar. Ik was enorm afgevallen, had bergen met energie en kon zelfs los skiën.” Toch liep ze weer tegen haar handicap aan. De energie nam af en daarmee ook de puf om te skiën. Toch zit Ingrid niet bij de pakken neer. Ze houdt zich vast aan de gedachte ,,Vandaag is misschien een k-dag, maar morgen gaat het ongetwijfeld beter. En als de volgende dag dan blijkt dat het inderdaad beter gaat, dan haal je daar energie uit. Dan denk je, zie je wel, ik bén een krachtig persoon.”

Klein geluk
En die kracht, die zet Ingrid graag in voor anderen. Als vrijwilliger was ze jarenlang actief bij ‘de Luisterlijn’ (voorheen Sensoor) en ‘113 zelfmoordpreventie’. Tegenwoordig probeert ze andere mensen met een beperking of chronische ziekte te inspireren via het online-platform ‘Mijn Leven 2.0’. Dit platform werd opgericht door Mia Willems en Carin Schröder. Twee energieke vrouwen, die elkaar leerden kennen als collega’s in revalidatiecentrum De Hoogstraat. Het valt Willems en Schröder op dat er genoeg praatgroepen zijn, waar mensen hun treurnis kwijt kunnen, maar nauwelijks initiatieven waarin mensen elkaar naar een hoger plan tillen. En dat terwijl juist de kleine dingen het leven zoveel leuker maken. ‘Mijn Leven 2.0’ is geboren.

Op het online-platform proberen ervaringsdeskundigen anderen te inspireren een leuker leven te leiden. Onder het motto: Samen weten we meer en ‘afkijken’ helpt. Zo leidt Ingrid samen met een collega-vrijwilliger geregeld online-ontmoetingen aan de hand van een thema. Binnenkort staat een tweedelige sessie over ‘ouder worden met een beperking’ op de rol. ,,Zelf word je ouder, maar ook de mensen om je heen worden ouder of vallen weg. Of je krijgt er nog een aandoening bij, je verliest je werk, je wereld wordt kleiner. Wat maakt het leven dan nog leuk?”

Kers op de taart

,,Nou”, zegt Ingrid: ,,stel je wil een boek lezen, trakteer jezelf dan eens bij dat leesmoment op een kopje thee én iets lekkers. Of als je geen energie meer hebt naar een museum te gaan, bekijk dan eens een museum online. De meeste musea hebben geweldige online-tentoonstellingen of nemen je mee op een virtuele tour.” Zelf kreeg Ingrid tijdens een cursus van de Spina bifida-vereniging de tip: sluit je bij een Facebook-community gericht op online-ontmoetingen voor mensen die misschien niet zo makkelijk de deur uit gaan (bijvoorbeeld: ‘Bordspel zoekt spelers’).

En zo kan ze nog wel even doorgaan. Ben jij benieuwd naar die tips, surf dan eens langs bij Mijn Leven 2.0 en kijk de kunst af bij Ingrid en de andere ervaringsdeskundigen.

Maaike Veerkamp

Recent Posts
Ga naar de inhoud