Sepp van Loon legt de VGW langs groene meetlat
‘Ik ben geen veganistisch geitenwollensokkentype’
Nee, Sepp van Loon gaat echt niet met zijn vingertje staan wijzen of iedereen aanspreken op zijn of haar niet-duurzame gedrag. ,,Daar hoeft niemand bang voor te zijn. Zo ben ik niet”. Dat wil de kersverse coördinator duurzaamheid van de VGW maar even heel duidelijk stellen. ,,Iedereen neemt zijn eigen verantwoordelijkheid en maakt zijn of haar eigen afwegingen.”
Maar dat het nodig is naar ons eigen wintersportgedrag te kijken, dat staat als een paal boven water. Zo is in de helft van de Europese skigebieden de kans op sneeuwtekort zeer groot, aldus onderzoekers van het wetenschappelijk tijdschrift Nature Climate Change. Volgens hun analyse dreigt voor 53 procent van de skigebieden een ernstig sneeuwtekort bij een temperatuurstijging van 2 graden. Bij een temperatuurstijging van 4 graden zou dit zelfs voor 98 procent van de gebieden zeer problematisch zijn (bron: de Volkskrant 2023).
Glazen bol
Dat realiseert VGW-voorzitter Edwin van Tricht zich maar al te goed. In een recent gesprek met Van Loon filosofeerde hij, dat bij het huidige tempo waarin het klimaat verandert het over vijf jaar helemaal niet ondenkbaar is, dat skiën op Hinterthal tijdens de Kinderreis in maart, niet meer mogelijk is.
Niet voor niets heeft de VGW in haar beleidsplan 2024-2026 een paragraaf gewijd aan duurzaamheid. ,,Want hoeveel liefde en passie we ook hebben voor onze sport, we kunnen er niet omheen dat onze gezamenlijke passie behoorlijk ‘at risk’ is door klimaatverandering. En als de toekomst bestaat uit een smal strookje piste met volledig kunstsneeuw te midden van de groene weide is de lol er vermoedelijk snel vanaf.”
Dus was de vraag van het VGW-bestuur aan Sepp simpel: wil jij het duurzame voortouw nemen bij de VGW? Daar kon de realistische Brabander geen nee tegen zeggen. ,,Ik vind het tof voor deze mooie club iets te doen, maar het moet wel behapbaar zijn, want ik heb een drukke baan, een gezin en ben voorzitter van de plaatselijke muziekvereniging.”
Waarom de VGW bij Sepp van Loon uitkwam? Ook dat was simpel ,,Aangezien ik in een elektrische auto rijd en ik vijf jaar geleden zelf een duurzaam huis gebouwd heb, moest ik wel iets met duurzaamheid hebben, vond men.”
Comfort
Maar Sepp zal heus niemand vragen veganistisch te eten. ,,Ik ben geen geitenwollensokkentype. Ook ik houd van comfort en zo kijk ik ook naar de wintersport. Wintersport is leuk, het is fijn, maar dat neemt niet weg dat we ons bewust moeten zijn van ons gedrag. Ook voor onze kinderen en kleinkinderen. Juist wij, rijke westerlingen, moeten in staat zijn met oplossingen te komen, die het milieu en het klimaat beschermen en die ons in staat stellen – misschien op een iets aangepaste manier – te blijven genieten van al het moois.”
Hoe dan? ,,Zet de verwarming op je kamer, met name in Oostenrijk, wat lager en doe net als thuis het licht uit. Douche niet te lang en doe de deur dicht als de verwarming aanstaat.” Ook lijkt het Sepp verstandig eens te kijken naar hoe we reizen. ,,Gaan we met de bus? Kunnen we carpoolen? En misschien is voor sommigen de trein wel een optie.”
Groene meetlat
Samen met het bestuur en bijvoorbeeld met hulp van de Nederlandse Skivereniging (NSkiV) of NOC*NSF wil de nieuwe coördinator de VGW langs de groene meetlat leggen. ,,Tot nu keken we bij de VGW vooral naar toegankelijkheid en betaalbaarheid. Daar komt duurzaamheid bij.”
Overigens wordt er in de meeste Europese skigebieden ook al het één en ander gedaan om de ecologische voetafdruk te verkleinen. Zo werken alle skiliften in de bij de VGW populaire regio Hochkönig op honderd procent duurzame energie. Ook over de productie van kunstsneeuw wordt in Maria Alm bewust nagedacht. Zo worden er geen kunstmatige stoffen aan de sneeuw toegevoegd. En door middel van GPS gestuurde pistenbully’s wordt gemeten op welke gedeeltes van de piste er extra (kunst)sneeuw nodig is en waar niet.
Snowfarming
Maar er zijn skigebieden, die nog verder gaan. Zo kiest buur-regio Schladming-Dachstein ervoor aan het einde van het seizoen sneeuw op grote hopen te verzamelen en deze af te dekken met houtsnippers en isolerend folie. Snowfarming noemen ze dat. Zo blijft zo’n zeventig tot tachtig procent van de bewaarde sneeuw tijdens de zomermaanden behouden en kan deze in het volgende winterseizoen gebruikt worden. Volgens de NSkiV is in gebieden die aan ‘snowfarming’ doen het aantal skidagen flink toegenomen.
En dat zijn zaken, die de VGW in de toekomst mogelijk mee gaat wegen in de keuze voor een skigebied. Zou dat theoretisch kunnen betekenen dat de VGW Maria Alm na 30 jaar achter zich laat, mocht deze ‘slechter’ uit de duurzaamheidscan komen?. ,,Tja, dat zou kunnen, maar we zijn wel realistisch. We blijven natuurlijk wel een bijzondere skivereniging. En als over twintig jaar blijkt dat skiën eigenlijk niet meer mogelijk is, dan bedenken we vast wel iets anders leuks.” Aan Sepp zal het in elk geval niet liggen.
Maaike Veerkamp